מי תבע את המושג “חיי כלב”…?

חתול מבלה שני שליש מחייו בשינה (חתול ישן 18 שעות ביום), כפול מהאדם, הכלב ישן קצת פחות מהחתול.

ראש מתנדנד, עיניים עצומות (באופן חלקי או מלא), שרירים רפויים – כל אלו הסימנים המשותפים לפיל, כלב או אדם ישנים.

לעומת זאת, ביונקים ימיים ובחלק מהציפורים רק חצי מוח ישן (המוח בנוי משני חצאים). עובדה זו מאפשרת לציפורים להמשיך לנדוד תוך כדי שינה ומונעת מדולפינים לטבוע – תוך כדי שינה הדולפין עולה על פני המים כדי לנשום אוויר.

מה תפקידה של השינה?

האם לשינה תפקיד משותף בסיסי אצל כל בעלי החיים, או שמא אצל כל חיה השינה משרתת תפקידים שונים, מה שנקרא בשפה המקצועית “אבולוציה מתכנסת”?

(“אֵבוֹלוּצְיָה מִתְכַּנֶּסֶת היא התפתחות מאפיינים דומים באופן שטחי, אצל יצורים ממוצא שונה ובאופן בלתי תלוי זה בזה” – ויקיפדיה)

השאלות סביב הנושא מעניינות אבל תשובה מוכחת אין.

ישנן תיאוריות שונות על תפקיד השינה, המובילות הן:

  • התאוששות, מילוי מצברים מיום של גירויים ועשייה.
  • מיון המידע הנקלט ואחסונו במאגרי הזיכרון.
  • פעילות המוח של הדולפינים קוראת תיגר על תיאוריה זו – לדולפינים מוח גדול משל האדם ובכל זאת האם הטרייה והגור שלה מבלים חודשים ללא שינה, לאחר מכן באופן הדרגתי הגור מגיע לשעות השינה של דולפין בוגר. יש לציין שדפוס זה הפוך מדפוס השינה של יונקים יבשתיים, לפיו הגור ישן הרבה יותר מהבוגר באופן משמעותי.
  • חיסכון באנרגיה על ידי צמצום שעות הפעילות.
  • צמצום שעות מסוכנות לפעילות – בתנאים של קור או חושך למשל.
  • הזדמנות לתיקון נזקים בתאי הגוף. חוסר פעילות מאפשר לאנזימים להתגייס לתיקון נזקים הנגרמים בעיקר מפעולות חמצון עלי ידי רדיקלים חופשיים.

אמנם, תפקיד השינה לא ידוע באופן מוחלט, אבל ידוע שהשינה הכרחית כדי לחיות, בלי שינה מתים.

חולדות שמנעו מהן שינה מתו מהר יותר מחולדות שמנעו מהן מזון. בניתוח שלאחר המוות של אותן חולדות לא התגלה ממצא ברור, אז בכל זאת ממה הן מתו? מסתבר שבמחסור בשינה תפקודים ובקרות שונים בגוף משתבשים, למשל: בקרת חום גוף, לחץ דם ומערכת חיסון. לא סתם חיות (וגם אנחנו) ישנות יותר בזמן מחלה, השינה מחזקת את מערכת החיסון.

בטבע, קיים מגוון רחב של דפוסי שינה. בהכללה אפשר לומר שבעלי חיים צמחוניים ישנים פחות מאוכלי כל, ואוכלי כל ישנים פחות מטורפים.

אך, למה פיל ישן שעתיים וחצי בלילה ודב עצלן 20 שעות…? אולי נגלה את התשובות לכך בהמשך… בינתיים שיהיה לילה טוב וחלומות פז!